Varför behöver man lära sig sångteknik?

Sångteknik – är det nödvändigt?

Varför ska man lära sig sångteknik? Är det nödvändigt om du vill bli en bra sångerska eller sångare?

Det finns inget magiskt med att sjunga riktigt bra. När du hör en sångare eller sångerska som du får gåshud av eller när du blir imponerad av hur en röst kan förmedla starka känslor och röra sig smidigt upp och ner i registret utan att du anar minsta ansträngning. Då finns det en enda anledning till detta.

Proffs har sjungit mellan 10.000 – 50.000 timmar

Den här personen har oftast lagt ner mellan 10.000, kanske ända upp till 50.000 timmar – det vill säja 50.000 timmar  blir mer än 5 år dygnet runt, på att sjunga. Vi föds med en begåvning, och alla är vi mer eller mindre musikaliska. Men hur det går i livet beror mest på att vissa kanske tidigt visar talang, och tidigt får uppmuntran och sedan fortsätter och fortsätter att sjunga. En sån person kan redan i ung ålder skapa en positiv cirkel som förstärks och ger ett bra självförtroende som växer genom positiv feedback från omgivningen. Oftast är det en sådan lång historia som ligger till grund för ett ögonblick av fantastisk sångprestation på en scen.

En bra sångteknik är en genväg

Många brukar förfäras av denna sanning och tänker, då är det väl kört för mig som vill börja nu som 35-åring. Men det är där sångtekniken kommer in i bilden.

En bra sångteknik är en genväg som gör att tiden som krävs minskar avsevärt. Med hjälp av en bra sångteknik kan du lära dig bli medveten om vad du gör med dina olika muskler när du sjunger. Du kan bli medveten om vilka onödiga spänningar du belastar ditt sjungande med och du kan lära dig släppa dom så att du gör exakt vad som behövs för att skapa ett visst sound. Du kan med hjälp av effektiva övningar som du förstår själv, vad dom är bra för, mycket snabbare utvecklas inom sång, än den som bara intuitivt lärt sig att sjunga. Du kan öva tills din kropp kan och du inte längre behöver tänka på teknik. Sångteknik har bara ett enda syfte – att hjälpa dig hitta friheten i rösten, så du kan uttrycka dig precis som du vill!

Lycka till med sången!