Petra Askbrink Toft

Namn: Petra Askbrink Toft

Ålder: 50 år

Yrke: Distriktssköterska

Bor: Norrköping

Favoritsångare/band: Electric Light Orchestra, Bonnie Raitt, Abba, AC/DC.

Vad betyder sången för dig?

– Den betyder allt. Det är mitt sätt att återhämta mig och ett sätt att få utlopp för all spänning och känslor. Mitt största intresse/nöje.

Vad har Sångskolan betytt för dig?

– Rejält mycket. Jag hittade den för något år sen. Jag har sjungit i hela mitt liv men bara sjungit hos sångpedagog någon gång. De senaste åren har jag hittat ett band att sjunga i och insåg att jag inte skulle komma vidare själv. Men jag är mycket upptagen och letade efter något där jag kunde bestämma tiden själv. Jag har gått igenom alla delar av Sångskolan, även de delar jag visste att jag kunde. Kul att få bekräftat vad jag kunde. Däremot hade jag aldrig hört talas om belting förut, men jag gillar det. Tack vare belting kan jag nu sjunga låtar jag inte trodde att jag skulle klara. Jag sjunger i The RecoverBand. Vi spelar allt från blues, rock, soul, pop till disco. Vi försöker testa det mesta. Tack vare Sångskolan klarar jag av att sjunga roligare låtar. Den senaste spelningen vi hade sjöng jag ”Highway to hell”! Och jag märker att rösten håller nu, trots flera timmars spelningar.

Vilka är dina utmaningar när det gäller sång?

– Jag har stark röst och brett register, men jag har väldigt olika röster. Sjöng mycket country när jag var yngre. Utmaningen är väl att sjunga i olika genrer. Nu har jag börjat sjunga lite mer jazziga låtar. Det är en utmaning som är jätterolig! Sångskolan har gjort att jag kan sjunga utan begränsningar i registret.

Ditt bästa sångminne?

– Ett fantastiskt sångminne är när jag sjöng solo i kyrkan på dagen för min sjuksköterskeexamen. Då sjöng jag ”Tro” av Marie Fredriksson. Det var väldigt känslosamt. Jag var nästan euforisk!

Har du något hemskt sångminne?

– Nej, inte så där riktigt hemskt. Jag gör inget om jag inte vet att jag klarar av det.

Vad är ditt drömmål som sångare?

– Ett realistiskt mål: att hålla på med musik mer. Jag älskar att vara distriktssköterska också. Sen idrottar jag mycket. Gjorde Tjejklassikern förra året och ska göra den i år igen. Men musiken går över allt annat.

– Ett orealistiskt mål: jag vill bli stjärna och kunna leva på sången och emellanåt sitta på en strand och komponera låtar.