Sånguppvärmning

1.Värm upp kroppen

Har du suttit framför datorn hela dagen så gäller det att ställa om fokus. Du behöver bli närvarande och i kontakt med kroppen. Rör dig lite sträck på dig och gäspa. Rullar axlar och andas några djupa andetag. Gäspningar och suckar släpper på spänningar i kroppen. En snabb promenad kan göra susen för sången.

2. Kom igång med andningen

Andningen är sångens motor. Så börja med att djupandas och känn att du fyller på rejält med luft. Lägg en hand på nedre delen av magen och en på bröstkorgen. Andas in djupt och känn först hur den nedre handen  påverkas av att  magen kommer ut och känn sedan hur luften fyller hela lungorna ända upp till nyckelbenen. Håll andningen en stund och andas sedan långsamt ut. Gärna på ett mjukt M. Styr luftströmmen med stöd musklerna.

3. Jobba med stöd muskulaturen

Använd tonande konsonanter som Z, J, S och R. Känn hur magen går segt inåt när du säjer ett långdraget ZZZZZZ. Fortsätt och sätt händerna i midjan och jobba med konsonanter på samma sätt där.

4. Gör glidningar i registret med rösten på ett R sedan M

5. Sjung så högt upp du kan

Sjung gärna några skalor på en mjuk vokal, tillexempel å, och ta dig så högt upp du kan i registret.

6. Sjung så lågt ner du kan

Sjung sedan en skala nedåt så djupt ner du kommer i registret. Använd en vokal som känns öppen och skön, tillexempel A.

7. Sjung med kraft

Avsluta med lite ”power-toner”. Sätt an en ton med glottis och känn att du snarare ropar än sjunger. Använd  vokalerna oh eller ljust ä med leende. Håll ut tonerna lite längre – utan att du belastar halsen.

8. Nynna igenom en låt svagt på m eller ng.

Nu är du uppvärmd och klar!

PS: För dig som är med i Sångskolan är det enkelt. Använd bara uppsjungningsövningarna – så många du har tid och lust med.