Sångskolans bästa sånguppvärmnings tips

Det finns en massa olika åsikter om vad som är allra bäst när man vill värma upp rösten inför en spelning eller när man bara vill vara säker på att rösten låter bra.

Värma upp?

Catherine Sadoline som skapat metoden Complete Vocal Technique, brukar skoja och säga att man behöver egentligen inte ” värma upp rösten” eftersom just temperaturen där struphuvudet sitter i halsen alltid är perfekt.

Effekten av uppvärmning

Det är andra saker som händer när vi ”värmer upp”. Vi känner efter hur kvalitén känns  i vår röst just idag. Vi stämmer av att vi faktiskt kommer upp på de höga toner vi vill ta, eller ner på de låga tonerna. Att det funkar när vi sjunger starkt eller svagt och ibland är det också en repetition av den sång vi ska sjunga.

Vilken uppvärmning är bäst för dig?

Här på Sångskolans blogg presenterar vi flera olika videor med olika uppsjungningsövningar – bläddra bland våra bloggar och prova. Mitt tips är att testa lite olika varianter och själv känna efter vilka du tycker får bäst effekt. För vissa handlar det kanske mest om att komma ner i varv, bli lugn och närvarande. För andra kan det handla om att få upp energin i kroppen – att komma igång med andningen – då kan en snabb promenad vara ett jättebra sätt att värma upp.

Sångskolans fem bästa uppvärmningstips

  1.  Stå upp och räta på ryggen så du har en stolt och rak hållning. Öppna bröstkorgen.Ta tre djupa långa andetag och känn in vilket tillstånd du befinner dig i. Är du spänd och stel? Fortsätt andas lite till och försök släpp på spänningar speciellt i axlar och käkar. Är du trött och utan energi? Andas lite kraftigare och föreställ dig att du fyller på med kraft och energi med varje andetag. Är du uppspeedad och ofokuserad? Andas långa djupa andetag och vila i den lilla paus som finns mellan ut- och in-åtandning.
  2. Gör stödövningar. Arbeta med konsonanter och aktivera en muskelgrupp i taget. Stödmuskulaturen består av tre olika muskelgrupper – känner du inte till exakt hur stödet fungerar, och har du inte provat Sångskolans gratis sånglektion så gör det – där lär du dig allt om stödet.
  3. Nynna en sång – gärna den du ska sjunga, svagt på en NG rakt igenom.
  4. Gör några skalor och tänj så högt upp du kan i registret. Var noga med att aktivera stödet och sjung med en mjuk röst utan att pressa rösten. Gå sedan successivt så djupt ner du kan med rösten. Du kan också jobba med glissandon uppåt och nedåt på ett rullande R.
  5. Sjung en fras av din sång, som du upplever är den mest utmanande. Sjung först på NG  svagt med mycket stöd, öppna och sjung  samma fras på en vokal som du tycker om. Lägg på texten i frasen och sjung fortfarande svagt – fokusera på stödet. Prova sedan samma fras med den styrka du vill ha. Fokusera på stödet. Sjung sedan hela din sång rakt igenom  – först på en vokal som känns skön och sedan med text. Var noga med din inlevelse och använd kroppen som förstärkare av det du vill uttrycka med sången. Njut och ge dig hän!

Har du några bra sånguppvärmningstips som du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar här eller maila dina tips till: info@sangskolan.com. Så publicerar vi dem i blogg och sociala medier!