Sånglektioner – bästa botemedlet mot teknologistress?

Du är troligen är en av dem som lider  mer eller mindre av teknologistress – i värsta fall ”e-mail-apnea”. Eller är du bara lite Facebook-, Twitter-, Instagram- och Linkedin-beroende?

Iphoneaddicted

I boken ”Thrive” beskriver Arianna Huffington hur de flesta användarna av smartphones kollar sin telefon en gång var sjätte minut, ca 150 gånger per dag. Det är ett sorts stimuli som man har upptäckt är beroendeframkallande, och dessvärre har det andra konsekvenser också enligt forskning som Arianna tagit del av. Vårt ständigt uppkopplade liv skapar nya nervbanor i hjärnan som gör oss mindre anpassade till verkliga, mänskliga kontakter.

Samtidigt har man idag genom forskning upptäckt att det liv som ger oss verklig lycka, tillfredsställelse och framgång är det liv som innebär bra ekonomi, makt över vår situation samt det som Arianna kallar ”The third metric – Well-being, Wisdom, Wonder and Giving”.

Dessa upptäckter gör att vi lätt kan se att teknikstress är en verklig fälla för nutidsmänniskan. Vi har ännu inte sett alla konsekvenser. En av de forskare runt ämnet som Arianna beskriver i boken ”Thrive” heter Linda Stone. Hon myntade två begrepp utifrån de konsekvenser vårt uppkopplade liv skapar continuous partial attention – det tillstånd som uppstår när vi alltid är delvis fokuserade på allting, och aldrig helt fokuserade på någonting. E-mail-apnea är ett tillstånd som hon upptäckte att många drabbas av och det innebär att ca 80 % av människor som läser mail håller andan under korta perioder. Och eftersom vår grundhälsa är helt beroende av vår andning är det lätt att se att detta inte får bra konsekvenser för nutidsmänniskan.

Som tur är finns det lösningar!

Sång och sånglektioner är botemedel mot teknologistress!

De vanligaste knepen för att komma bort från vårt ofokuserade, tidsslukande och splittrande mentala tillstånd, som skapar stress och ensamhet, är kanske yoga, mindfulness, andningsövningar, promenader och meditation, i kombination av att man på olika sett ser till att begränsa användandet av surfande, mail-läsning och interaktion med sociala medier. Ett annat – och mycket roligare – sätt är att ägna mer tid åt sång!

Här är de främsta anledningarna till att sång är botemedel mot teknologistress:

1. När vi sjunger behöver vi vara helt närvarande (sång är mindfulness).

2. Vi behöver använda en djupandning som befrämjar lugn och hälsa.

3. Sång skapar hormonet oxytocin – vårt eget lugn-och-ro- och må-bra-hormon.

4. Sång involverar hela människan i en enda handling: kropp/själ, tanke/känsla, inre/yttre.

5. Sång förenar – när vi sjunger tillsammans med andra synkroniseras våra hjärtslag.

6. Sång kan transformera känslor, bekräfta känslor och ge utlopp för känslor.

Men den kanske allra viktigaste anledningen att sjunga är att det är ju så himla KUL att sjunga! Jag tror att sång skapar mer fred och sammanhållning i världen – men det är min personliga övertygelse som inte bygger på någon som helst forskning – än så länge…

Ta ett steg idag och ge dig själv botemedlet mot tidens stora fälla – teknologistress!

Sångskolans vision är att ALLA ska ha råd att lära sig sjunga