Sång och självförtroende – Våga göra fel när du övar!

När man sjunger måste man våga ta steget fullt ut och prova helhjärtat. Ha med sig stödet och kroppen så klart – tillexempel när man arbetar med att kunna komma högre upp i registret, eller när man arbetar med att hitta tillexempel Tal & Roprösten eller Belting i höga lägen.

Vissa människor är så rädda för att göra fel så de håller tillbaka rösten hela tiden med rädsla för att det ska låta falskt, fel eller fult.

Ge dig chansen att träna och göra fel. Är du väldigt självkritisk kan det vara viktigt att ÖVA sig på att tillåta felen.

En klassiker är – om man sjunger för publik, att man är rädd att glömma text. I verkligheten bryr sig sällan en publik om, ifall artisten är perfekt eller inte. Det är av andra anledningar man älskar en specifik röst eller artist. Tänk efter själv. Du har säkert varit på en konsert någon gång där en artist ” gjort fel”. Ofta uppstår en ännu starkare publikkontakt i dessa lägen – bara artisten själv tar det hela med humor och ro.

Man kan träna på  att få en mer lättsam attityd till sina fel. Då försvinner också rädslan mycket lättare. Tillhör du den självkritiska typen. Träna på att högt för dig själv säga Jippi – jag gjorde fel, när du övar hemma, och det blir fel. Försök att inse hur obetydligt detta lilla fel är och gå bara vidare.

Efter ett tag sitter denna attityd och om du står på scenen och ”gör fel”. Då kan du även le för dig själv och tyst tänka jippi- jag gjorde fel.

Du kommer ha så mycket roligare på secn och utvecklas så mycket snabbare!

Lycka till!

Eva Hillered – din sångcoach på nätet