Sång och självförtroende – avdramatisera sjungandet!

 

Sjung utan krav på dig själv

Ju mer krav du ställer på dig själv att din sång ska låta fantastiskt- eller att alla måste gilla din sång, desto mer spänd och nervös blir du troligen.

Träna på att sjunga för andra

Ta steg för steg och träna på att sjunga  för andra. Börja med såna du känner dig trygg med. Din pojkvän, någon i din familj eller en nära vän. Berätta hur du känner dig och fråga om du får sjunga nåt litet. Beröm dig själv bara för att du vågar och för att du bryter en vana att inte våga sjunga för andra.

Vänj dig vid att sjunga när du vill och var du vill oavsett om andra hör dig.

Många sångelever som jag mött talar ofta om att det är läskigt om grannarna ska höra när de över eller sjunger starkt.

Skyll inte på grannen

Om det hindrar dig från att våga sjunga hemma så ring på och fråga. Om du stör. När det funkar att du sjunger. Som hyresgäst har man  också vissa rättigheter när det gäller ljudnivå. Bäst är ju så klart att komma överens om något som passar bägge parter.

Sjung solo i kören

Många körsångare fastnar i fällan att bara våga sjunga tillsammans med andra. Så fort de hörs så bryter nervositeten och rädslan för att sjunga fel eller dåligt ut. Känner du igen dig i det här  och vill ta steg i din sångutveckling så tala med din körledare och fråga om det finns möjlighet att få göra ett litet solo i något sammanhang. Öva på släkt och vänner innan du tarsteget ut och gör det i kören.

Lycka till!

Eva Hillered – din sångcoach på nätet