Sång hjälper dig att må bra!

 

sångrösten sjunga

Sången involverar:

  • Dina känslor – din själ
  • Dina tankar
  • Din fysiska kropp

Sången kommunicerar dina känslor och toner från din inre värld till en yttre värld.

Sången vibrerar fysiskt i din kropp och sänder även ut ljudvågor till omgivningen.

Sång hjälper dig att må bra på många olika sätt

En av anledningarna till att vi mår så bra av att sjunga är att sången involverar hela människan. Ljud var även den första kontakten vi hade med omvärlden när vi låg i mammas mage – så det är inte så konstigt att vi upplever att sång – som ju består av ljud, knyter an till det allra mest ursprungliga inom oss.

Sång länkar samman människor 

Vi sjunger på fotbollsmatcher för att svetsa samman laget och få det att prestera maximalt. Människor har använt sång som arbetsredskap för att stå ut med tungt kroppsarbete. Man har alltid sjungit i kyrkor för att inge tröst och hopp och känna samhörighet. Det finns tusen exempel på hur sång har använts genom tiderna.

Sång och forskning

Idag har man kunnat se via forskning, det man alltid vetat på ett intuitivt plan. Man har bland annat sett,  att när människor sjunger ihop så synkroniseras till och med deras hjärtslag.

Andningen förbättras också när vi sjunger – studier har gjorts, bland annat på astmapatienter, som fått förbättrat syreupptag genom sång.

Likaså ökar kroppens eget må – bra -hormon, oxytocin, när vi sjunger.

Sång och musik aktiverar också hela hjärnan och  har länge använts av bland annat musikterapeuter, för att få strokepatienters hjärnor att fungera bättre.

Listan är lång – men du, prova själv att sjunga en stund – så känner du att du blir glad också!

Kanske dags för att starta en kör på jobbet – eller en sånggrupp som sjunger på lunchen?

Det finns tusen anledningar att sjunga – jag är helt övertygad om att sång och musik bidrar till både att göra människor lyckligare och till en fredligare värld. Det är därför jag har skapat Sångskolan på nätet – så att alla ska ha råd att utveckla sin sång!

Keep on rocking in the free world!

Eva Hillered VD Sångskolan på nätet