Så blir du bra på att sjunga!

Bli bra på att sjunga!

Om jag skulle ge dig ett enda tips när det handlar om att bli bra på att sjunga, så är detta: Vill du bli bra på att sjunga – sjung! Det verkar kanske löjligt, just för att det är så självklart, men jag tror att många bortser från att det faktiskt främst är tiden som är avgörande för om man blir bra eller ej.

Titta på filmen för att få lite mer information när det gäller det här grundläggande tipset.

 

Lär dig av de som blivit bra på att sjunga!

Det andra tipset är att du tar hjälp av någon som ägnat en massa timmar åt att just bli bra på att sjunga.Man kan säga att det är en genväg som gör att det inte är nödvändigt att lägga ner 10 000 timmar för att bli bra.  Det kan vara en pedagog, det kan vara en skola -Sångskolan tillexempel. Du kan också härma en favoritartist som du tycker sjunger snyggt och inspirerande. Om du väljer att gå till en sångpedagog så se till att det är en person som är bra på den genre du själv gillar. Många sångpedagoger är skolade i att endast lära ut så kallad ” klassisk sångteknik”, den funkar inte om du vill sjunga, soul, rap, blues, rock, pop, metal, dance… Klassisk sångteknik är bra att ägna sig åt om man vill sjunga just klassisk sångteknik. Det är vanligt att en sånglärare ” förebildar” sjunger före och att du härmar, då får du lära dig att sjunga precis så som din pedagog sjunger. Därför är det bra att vara lite skeptisk om en klassiskt skolad pedagog påstår – jag kan lära ALLA att sjunga.

Öva lika mycket på känsla och inlevelse som på sångteknik

Tredje och sista tipset som hjälper dig att bli bra på att sjunga, är att du övar både på sångteknik och uttryck. Lär dig först sången tekniskt, det vill säga se till att du träffar tonerna klockrent, att du kommer upp på de höga tonerna och lär dig en bit av texten utantill. Sjung sedan samma bit med full inlevelse. Tänk dig att du sjunger för en publik. Ta med dig kroppen. Ge dig hän! Det är lika viktigt att sjunga med fokus på uttrycket. Dela din sångtid i två lika delar och öva lika mycket på sångteknik som på uttryck- då blir du ännu snabbare bra på att sjunga!