Hur sjunger man med styrka? 10 vanligaste frågorna om sång: Nr 6

Alla kan lära sig sjunga starkt utan att anstränga rösten!

Du lär dig bäst genom att

FÖRST TITTA PÅ VIDEON!

Hitta styrkan i rösten from Eva Hillered on Vimeo.

 

Begreppet metall

Som jag berättade i filmen finns det ett begrepp som heter metall. När det gäller de fyra olika röstklangerna: mjuka rösten, tal och roprösten, belting och mellanrösten,  så skiljer man dessa åt just beroende på hur mycket metall de har.

Tal och roprösten och belting är de två röstklanger som har en helmetallisk karaktär, de har en hög volym och blir starkare ju högre upp man kommer i registret. Till skillnad från mellanrösten som är halvmetallisk och inte lika stark, och mjuka rösten som inte har någon metall i sig alls, och vars volym är svag, framför allt långt ner i registret.

 

Att sjunga med metall

Om du sätter an en ton med det som kallas glottis attack, (precis så som jag gjorde i filmen, lyssna gärna igen) och du aktiverar stödet ordentligt då kommer du hamna i en helmetallisk röstklang.

En glottis attack har som en liten” kant” i början av tonen. Om du ropar AJ starkt ( som om du hade slagit dig ). Så har du förmodligen satt an tonen med glottis och du har metall i tonen.

 

Sångövning för att hitta metall i rösten 

Ropa oj, eller oh , med en stark röst. Känner du dig hes eller spänd i rösten så ta ner styrkan och använd talrösten.

Känn efter hur det känns just i början av ordet. Det brukar kännas som en liten ”kant” på tonen. Det är det som kallas glottisattack.

Glottisattacken leder dig in till en röstklang som till sin karaktär är stark och har metall i sig. Du kan också sätta an en ton med glottis i mjuka rösten som inte är så stark. För att hamna i en metallisk röstklang, tal & roprösten tillexempel, så måste du ropa, och använda stödet.

Börja med enskilda rop på oj och oh och äj ( ljust ä som i engelskans stay). När du kan göra detta utan att anstränga rösten kan du bara hålla ut tonen. Var noga med att aktivera stödet ordentligt.

Känner du av halsen har du antingen använt för mycket eller för lite stöd.

Lycka till önskar Eva Hillered – din sångcoach på nätet!

 

 

VD sångskolan Eva Hillered