Ett bättre självförtroende som sångare – sångtips nr 4

På min personliga väg som jag gått för att uppnå en känsla av frihet när jag sjunger  stötte jag  på en mental träningsmetod för musiker som Kjell Fageus ledde. Jag gick och lärde mig metoden under tre terminer, och det skedde en stor förändring med mig. Många idrottsmän som vill skapa bra resultat använder sig av mental träning, och det går väldigt bra att föra över en del av denna strategi på att lära sig prestera bra på scenen.

Träna mentalt för att bli friare i rösten

Här är några sammanfattande korta steg som lär dig hur man kan göra mental träning för att bli säker på scenen. Du som prenumererar på Sångskolan på nätet kan bara låta dig guidas i övningarna i 1-4 steg 9 Säker på scenen.

1. Lär dig djupavslappning – sänk din grundspänning

Genom att regelbundet spänna / slappna av del för del av kroppen varje dag under ca 2 veckors tid kan du lära dig att snabbt komma ned till ett djupt avslappnat läge bara genom en så kallad ”trigger”.

2. Gå in i ett djupt avslappnat tillstånd. Fokusera på en inre bild av ett rum som du kan återkomma till, det är ditt ” inre rum” där allt är möjligt och där du har tillgång till allt det som är du.

3. Återkalla positiva sångminnen då du känt dig fri, lycklig och nöjd med din sång. Försök återupplev känslan i kroppen, vad du såg. Koppla gärna en tanke till upplevelsen som beskriver den. Uttala den i nu tid. Till exempel : Jag är fri när jag sjunger.

4. Förbered ett tillfälle då du vill prestera bra på scenen. Om möjligt besök platsen innan så du ser hur det ser ut. Gå in i djupavslappning. Förflytta dig till ditt inre rum. Återupplev ditt positiva sångminne – upprepa den positiva frasen – till exempel jag är fri när jag sjunger. Föreställ dig att du intar den scen där du ska sjunga med exakt samma känsla som du hade i det positiva sångminnet. Föreställ dig konserten, uppträdandet precis så som du vill ha det. Gå igenom uppträdandet och njut av den underbara stunden. Se och hör det varma mottagandet av publiken. Njut och ge dig hän i fantasin för din inre syn. Ju fler gånger du övar så här mentalt inför ett uppträdande, desto större effekt kommer det ha på ditt framträdande.