Ett bättre självförtroende som sångare- sångtips nr 3

Det har förvånat mig genom åren av alla sångutbildningar och musikskolor som jag har gått, alla pedagoger som jag har mött, att så få har ägnat sig åt att hjälpa elever att stärka sitt självförtroende. Eftersom ett gott självförtroende – det vill säga att jag litar på att dom toner jag producerar blir som jag vill ha dom, är så avgörande för hur jag sedan lyckas kommunicera min sång till andra. Hur många gånger har man inte hört. Jag sjunger fantastiskt i badrummet men så fort någon annan lyssnar då…

Under min karriär som pedagog och som sångerska har jag både arbetat med att själv bli säkrare och säkrare och med att hitta metoder som gör att självförtroende byggs upp hos mina elever.

Ta ett beslut

Jag bestämde mig helt enkelt en dag, för ett ganska stort antal år seden, att nu var jag trött på nervositet som blockerade min förmåga att prestera bra. Jag satte upp målet att jag skulle erövra min egen scen, det vill säga, att jag ville kunna njuta av att sjunga och ha roligt på scenen när jag sjöng.  Jag började aktivt leta efter sätt att hitta en avspänd attityd, en stolthet och en glädje inombords när jag sjöng för andra. Sedan många år tillbaka kan jag nu fullständigt ge mig hän, vara lugn och fokuserat och ha fantastiskt roligt när jag uppträder – så jag vet att det går att förändras, som väldigt ung var jag livrädd på scenen!

Sätt upp mål

Att ta ett beslut om att nu vill jag förändras, nu tänker jag inte stå ut med de här jobbiga känslorna och rädslorna när jag sjunger, är ett väldigt bra första steg. Sätt upp ett mål, börja leta efter sätt att ta dig dit. Besluta dig för att förändra din dåliga självkänsla,  så lovar jag att det plötsligt dyker upp svar upp på din väg.

Här får du ytterligare tips som jag använt på min väg,  som kan stärka ditt självförtroende.

Utveckla din röst och ditt självförtroende steg för steg

Röstutveckling tar lite tid. Men om du  sätter av tid och har en bra sångmetod kommer du rätt snart att se framstegen. Med sångframstegen kommer också ditt självförtroende öka. När jag frågar elever vad de vill utveckla i sin sångförmåga, så får jag ofta bara svaret – jag vill bli bättre på att sjunga.

Försök att vara konkret

Ta fasta på en sak i taget som du vill utveckla och öva en tid på specifikt denna sak. Formulera tydligt vad du vill uppnå. Till exempel: Jag vill lära mig sjunga höga toner starkt. Hitta sångövningar som hjälper dig utveckla detta. Sångskolan på nätet tillexempel, har 103 olika sångövningar med beskrivningar på vad de är bra för och hur man gör för att uppnå bästa resultat- du övar enkelt till försångare och inspelat komp.

Öva kort och fokuserat

Spela gärna in en övning när du börjar med den och sedan ge den tid. Öva en – till två veckor på samma övning, hellre ofta och korta övningspass än långa och mer sällan. Spela inövningen igen  efter en -två veckor eller efter ca 8 övningstillfällen.

Skriv ner vad som förändrats – blivit bättre

Lyssna noga och ta fasta på vad som blivit bättre, skriv ner det. Är du långt ifrån nöjd ge övningen lika mycket tid till. Varje gång du analyserar ditt övningsresultat ska du alltid vänja dig vid att uppmärksamma minst en sak som du kan vara stolt och nöjd med. Du kan alltid ge dig själv en stjärna för att du faktiskt övat!

Öva alltid på något du tycker om och som du tycker du är bra på!

Avsluta varje övningspass med att sjunga något du älskar och som du inte har några tekniska problem med. Gå in i känslan , ge dig hän, sjung med hela kroppen och njut!

Stolt hållning

Var noga med din hållning när du sjunger både för att det gör att sången låter bättre men också för att en stolt hållning signalerar just stolthet – kommer ofta känslan av stolthet med på köpet. Öva ofta på din stolta hållning, titta dig i spegeln och kolla så att du verkligen skjuter fram bröstet och drar ihop skulderbladen lite. Kombinera med en bra tanke – till exempel: Här står jag och duger, med din stolta hållning. Ju oftare du intar din stolta hållning, desto mer självklar kommer både din kroppsliga och mentala attityd att bli.