Ett bättre självförtroende som sångare- sångtips nr 2

Kan man sjunga fast man har dåligt självförtroende?

Jag skulle vilja påstå att man får bra självförtroende av att utvecklas som sångare/sångerska. Förtroendet för sig själv växer när man känner att man behärskar sin röst mer och mer och att man kan kommunicera med sin sång. Att man kan beröra åhörare eller publik. Det är en enorm boost för självförtroendet! Jag har sett det här hända så många gånger hur en person först varit, låst spänd prestationsinriktad och  – av den anledningen, sjungit mycket sämre än vad han/hon har kapacitet till.

Att släppa hämningar och gå in i känslan

Som pedagog anser jag att man har som kanske den främsta uppgiften  att coacha elever så att hämningar och rädslor släpper. Det är underbart att se hur en person ”träder fram” och sången kommer till sin rätt när spänningar släpper. Som lyssnare blir vi berörda av ett genuint uttryck. Publiken känner när någon  är närvarande och ger sig hän, och som  knyter an till sina känslor. Då väcks våra känslor. Det är vad sång i första hand handlar om. Den teknik man behärskar är sekundär. Det är snarare så att när den som sjunger, själv upplever att det inte finns några tekniska hinder, så förmedlar han/hon sången med större inlevelse och starkare uttryck och har genom att integrera tekniken fått ett bättre självförtroende. När tekniken sitter så att man inte behöver tänka på den, utan helt kan fokusera på uttrycket, det är då sång blir bra, oavsett om du är nybörjare eller hållit på länge med sång.

Bob Dylan, är väl ingen fantastisk sångare till exempel, men han berör  och har berört massor av människor och det finns massor med andra exempel på sångare som inte blivit kända för att de är sångtekniska underverk. Det viktigaste är att DU blir nöjd med din sång – det är det som påverkar den som lyssnar.

Här kommer ett tips till som hjälper dig bygga upp ett bättre självförtroende som sångare.

 Släpp din självkritik

Har du inte sjungit så mycket  så måste du stå ut med att vara nybörjare. Sätt inte upp för höga krav. Tänk på att de som sjunger bra har sjungit minst 10.000 timmar. Sjung för att det är kul. Ge dig hän och var fysiskt närvarande känn hur andningen/ stödet styr sången och kräv inte att det blir perfekt på en gång.  Släpp tanken på resultatet när du sjunger i början. Ge dig själv en självuppskattning varje gång du ger tid åt ditt sjungande. Att du ägnar tid åt sången är en garanti för att du kommer bli bättre.  Ju mer du sjunger och släpper din självkritiska attityd desto bättre kommer du sjunga. Öva på lagom svåra saker. Sjung enkla sånger till att börja med, och försök inte härma sångare som Taylor Swift eller  Michael Jackson det första du gör. Utgå från din erfarenhet av sång och ge dig själv sånguppgifter som passar din förmåga.

Ge dig själv beröm! 

Fokusera på det du gör bra. Är du en väldigt självkritisk person så kommer du med all säkerhet alltid hitta fel på det du gör även om du sjungit mycket och länge och är duktig. Du kan trösta dig med att ingen kan någonsin  bli perfekt. Det viktigaste är att vi utvecklas och går framåt. Konsten är att i den stund som är, göra det bästa av den sång du sjunger. Ge dig hän och sluta bedöma dig själv. Vill du ha koll på det du gör så spela hellre in dig själv och lyssna i efterhand. Men viktigt är att du alltid ger dig själv  beröm först innan du analyserar felen. Skriv varje gång du sjungit ner, minst en sak som du kan vara stolt över eller nöjd med. Uppmärksamma det du gör BRA och räta på ryggen och tillåt dig vara stolt över att du har den unika röst som just du har fått.