De fem bästa tipsen för att utveckla sin sångröst

Så gör du för att utveckla din sångröst:

1. Bli medveten om dina sångideal/ din utgångspunkt

Svara på dessa frågor:

Hur vill jag låta?

Vilken genre vill jag sjunga?

Var står jag idag?  Vilka är mina styrkor – svagheter som sångare?

Hur mycket tid kan jag lägga ner?

Hur mycket hjälp behöver jag?

Hur mycket är jag beredd att betala?

2. Sätt upp ett SMART mål

S= specifikt

M= mätbart

A = accepterat

R=  realistsikt

T= tidsbegränsat

Var specifik

Bestäm dig för ett steg som du vet är möjligt för dig att ta. En lagom utmaning. Till exempel: lära mig min favoritsång…. så jag kan den utantill och sjunga den för….

Mätbart

Du ska kunna bli nöjd med ditt mål bestäm dig för sånt som du har makt över. Det viktiga är ATT du gör detta inte hur det går om du sjunger för publik. För att bli bra på att sjunga för publik måste du öva på att sjunga för publik. Det första steget är att överhuvudtaget GÖRA det. Då är du på väg. Hur bra det går – det är upp till andra att avgöra. Sång är personligt och smaken är olika. Bedöm dig efter vad du har för tidigare erfarenhet. Ett mätbart mål är att du faktiskt har genomfört det du satt upp att du ska göra!

Realistiskt

Vill du lyckas måste du sätta upp ett realistiskt mål utifrån din egen utgångspunkt att du själv tror att det är möjligt för dig att genomföra det.

Tidsbegränsat

Sätt upp ett datum då det ska vara utfört

 
utveckla din sångröst

utveckla din sångröst

 

3. Öva smart

Vad behöver du bli bättre på?

Det troliga är att du behöver lite hjälp. Om du vet att du är dålig på att ta höjd toner tillexempel och har ett mål att lära dig en sång som går högt upp så kan du behöva göra sångövningar på höjden. Antingen kan du gå till en sångpedagog eller så kan du använda dig av sångskolan på nätet och förbättra din förmåga att ta höjd toner genom att öva sångteknik på höjden. Detta är ett enkelt sätt att förbättra din sångförmåga

Vilken typ av övning leder dig lättast och snabbast till ditt mål?

Antingen kan du får råd av din sångpedagog – på sångskolan ser du tydligt vad varje sångövning är bra för

50% sångteknik 50% uttryck/sångglädje

För att bibehålla din motivation så se till att alltid dela din övningstid i två delar. Öva 50% sångteknik och 50 % bara sjung för att det är kul – öva dig att vara i uttrycket, i sångglädjen. Tänk på budskapet i din sång – ha roligt ge dig hän – njut!

Uppskatta dig själv när du övat

För att träna upp ditt självförtroende så reflektera alltid vad du tycker gått bra. Nämn gärna 3 saker som du kan vara stolt över och nöjd med. Nämn en sak (inte fler!) som du kan förbättra. Om du inte blir hämmad av det ,kan du spela in dig själv när du övar. Var noga med att alltid ge dig själv beröm – att vara över-kritisk leder  bara till  att du går bakåt i din sångutveckling!

4. Öva minst 3 ggr i veckan minst 30 min

Planera in dina sångpass i almanackan Prioritera dina sångpass som något viktigt!

5. Skaffa feedback

Sjung för en kompis eller nån du litar på som vill dig väl. Be om att få KONSTRUKTIV feedback! Allra helst ta hjälp av en professionell sånglärare Har du inte råd med sånglektioner kan du gå med i Sångskolans- Sångutmaning – där får du massa övningar och hjälpa att snabbt utveckla en sång på en månad OCH feedback via FB -gruppen Sångutmaningen som du får tillgång till. LYCKA TILL MED DIN SÅNGUTVECKLING!