De 6 bästa tipsen för att lära dig Someone Like You

Steg 1– sjung låten så gott du kan

Gå in på Singa , eller välj en annan Karaoke sida du gillar, och välj Someone Like You. Gå in på Sånginställningar och välj: Intrumental och vokal version. Då har du ett stöd i en mjuk sångröst som sjunger melodin och sätter tonhöjderna och gör fraseringen rätt. Sjung igenom sången på det här sättet ett par gånger.

Steg 2 – slipa på detaljerna i verserna

För att det ska låta ännu bättre och mer likt Adeles version så vill vi också använda rätt röstklang. Melodin i verserna är ganska lätt och ligger i den röstklang vi på Sångskolan kallar Tal& Roprösten, det vill säga, en röstklang som är naturlig för de flesta att sjunga i eftersom den ligger väldigt nära talrösten. För att hamna i den röstklangen kan du prova att först att bara tala första frasen av sången, sedan försöker du sjunga precis på samma sätt. Sjung lika naturligt och enkelt som när du talar.

Steg 3 – rytmen i verserna

Det är främst rytmen som är utmaningen i verserna. Så här lär du dig att förstå var i takten du är och var tonerna kommer in. Se filmen nedan:

Som du kanske märker sjunger man inte rakt på slagen i takten. Var noga med att lyssna på rytmen, ta bit för bit. I filmen får du lära dig hur du kommer in rätt på första tonen som ligger på fjärde slaget i takten. Lyssna och härma, och håll hela tiden räkningen  av takten med fingrarna på så sätt som jag visar i filmen.

När du tycker du kan sjunga versen rätt, prova att sjunga till Karaokebakgrunden utan sångare på Singa.  Kan du dessutom sjunga den utan att titta på skärmen, så börjar du gå mot ett ännu säkrare och bättre resultat. Då märker du direkt om du klarar att sjunga versen rätt. När du lärt dig versen kan du gå vidare till refrängen.

Steg 4 – Öva höga eller svåra lägen i refrängen separat

Den röstklang du behöver använda för att du ska sjunga lika bra som Adele i refrängen är  Mellanrösten. Det är en halvmetallisk klang och för att hitta den kan du först förenkla genom att helt ta bort orden. Det höga refrängpartiet börjar med orden: Never mind I’ll find somebody like you osv. Här sjunger du på ett ljust Ä.  Du tar en fras i taget. Se filmen nedan och lär dig hur du sätter an tonen med det som kallas glottisattack för att hitta in till en kraftfull röst.

Steg 5 – Sjung utantill med känsla och inlevelse

För att sjunga en sång riktigt bra behöver man helst lära den sig utantill. Men första steget är förstås att du kan sjunga sången utan sångare till den instrumentala versionen på Singa. Lär dig en del i taget av sången, så att du inte behöver titta på skärmen när du sjunger.  Det blir oftast mycket roligare och låter bättre när du ger dig hän och tänker på vad du sjunger, istället för att blint titta på skärmen. Det är också ändå lättare att träffa de höga starka tonerna om du verkligen har inlevelse och känsla när du sjunger.

Steg 6 – Dela med dig!

När du tycker att du börjar kunna låten bra så spela in dig själv. Du kan lyssna i efterhand och se om det finns partier du kan göra ännu bättre. Fortsätt tills du känner dig nöjd! Om du tycker det är svårt på egen hand kan du alltid få en coachning. På Sångskolan har du 20% rabatt på alla sånglektioner. Du kan också välja att bli coachad genom att skicka in en ljudfil och få feedback på den.

På Singa har du ju möjlighet att dela med andra när du använder mobilen. Ett väldigt bra  sätt att verkligen bli övnings motiverad och anstränga sig lite mer än vanligt.

Lycka till!

sangskolan samarbetar med Singa