1. Lär dig låten genom att härma originalet
Många av de elever jag möter övar till låtar de vill lära sig till en bakgrund där deras favorit sångare sjunger. Om de sedan ska sjunga sången i skarpt läge till bara ett pianokomp, eller till en karaokebakgrund till exempel, så visar det sig att de inte lyckas sjunga utan att höra ursprungsversionen, där sångaren sjunger.
Det första steget är att lyssna och härma originalsången med en sångare eller sångerska som sjunger låten du vill lära dig. Ta fram texten ( sök på nätet låttiteln + lyrics – eller hitta en youtube-variant där sångaren hörs och där du ser texten). Det kan hända att sångaren sjunger i en tonart som är svår för dig, då får du sjunga i ett svagt läge så att du bara lär dig melodin hyggligt och de fraseringar som kanske är svåra. Sjung först igenom hela sången rakt igenom tills du tycker du kan den någorlunda. Härma sedan fras för fras, sjung först tillsammans med sångaren, stäng sedan av och härma, lyssna och upprepa tills du tycker att frasen låter bra, och så tar du dig igenom sången på det sättet, eller åtminstone den första versen och refrängen. En bra och effektiv inlärningsmodell är att dela upp sången i mindre delar och lära dig sången steg för steg.
2. Hitta en bra karaokebakgrund
Det finns en hel del karaoke tjänster, många är tyvärr väldigt begränsade. En av de bästa som jag kan stött på heter Singa. Det som jag gillar med Singa är att du bland annat kan välja tonart – det är väldigt viktigt. Vi har alla olika röstlägen och låter bäst i vissa tonarter – det finns ingen vinst att lära sig en låt i samma tonart som i originalet om det innebär att du får pressa rösten för mycket. Andra fördelar med Singa är att du får en tydlig inräkning till låten, att du ser tonhöjden visuellt så du vet var och när du ska sjunga. Det finns också en inställning som gör att du först kan sjunga sången ihop med en annan sångare, oftast är det inte originalet dock. Du väljer i Sånginställningar på Singa om du vill ha en bakgrund med eller utan sång. Jag rekommenderar att du så fort som möjligt börjar sjunga sången till den instrumentala versionen.
3. Hitta rätt tonart för dig
När du har lärt dig melodin genom att först härma originalet, så börjar du, genom att först prova ut vilken tonart du ska sjunga i. På Singa går du till Sånginställningar – där kan du ändra tonarten. Det bästa är att prova hur du klarar de högsta tonerna i sången. Känns de helt omöjliga att sjunga i originalet, så börja med att trycka på minustecknet under Sånginställningar på Sin.ga. Du kan sänka ytterligare, eller höja om det är för lågt, genom att trycka på plustecknet.
Du kan alltid träna upp de delar som är svåra med hjälp av en tydlig sångteknik. Ibland finns det kanske för mycket som känns svårt och då kan du behöva hjälp med att lära dig lite sångteknik. På Sångskolan till exempel lär vi ut hur du sjunger obehindrat på höjden, både svagt och starkt. Många elever som jag har mött och möter tycker att det just är de högre tonerna som är svåra. Oftast är det enklare att sjunga i ett svagt läge än i ett starkt, men alla kan träna upp sin röst och lära sig sjunga starkt på höjden. När du väl kan sjunga sången utan besvär på de högre tonerna kan du alltid testa att höja ett steg. Ibland är det lättare att sjunga lite högre när du väl känner dig säker på tonerna. Då kan du fokusera mycket på stödet i de höga lägena och aktivera det genom att bestämt och segt dra in magen på de höga tonerna. Om du inte vet vad stödet är kan du kan du prova vår gratis lektion på Sångskolan, där lär du dig exakt vad stödet är och hur du använder det för att komma upp på höga toner.
4. Öva på ett uttryck – lägg in din känsla
När du börjar kunna låten bra, är det dags att verkligen fokusera på dina känslor. Vad betyder låten för dig? Vad ser du för bilder, vad väcker den för känslor? Gå in i känslorna och bilderna som sången väcker i dig och var med i hela kroppen när du sjunger. Stå inte stel som en pinne utan tänk dig att du med hjälp av kroppsrörelser som känns naturliga för dig, ofta får ett ännu starkare uttryck. Ha roligt – var dig själv! Titta så lite som möjligt på datorn/mobilen eller paddan när du sjunger.
5. Sjung utantill – sjung som en artist – spela in
När du vill bli grym på en låt är det helt förbjudet att använda versionen där en artist sjunger med. Du ska välja den instrumentala versionen! Det kan hjälpa dig att tänka på en artist som du beundrar och låtsas att du är den här artisten när du sjunger. Tänk dig att du står på en scen med en publik framför dig. Inta en stolt kroppshållning – härma gärna artisten du gillar.
Men, har du sett någon artist som står och tittar ner i ett textblad eller stirra in i en dator när de sjunger? Det förkommer inte så ofta. Se till att du lär dig texten bit för bit utantill. Du kan träna, till exempel, genom att titta in i datorn den första versen, ta det från början och så prova att sjunga utantill, tills det sitter. Först när du verkligen kan låten och har gjort den till din, lagt in dina känslor, ditt uttryck, så kommer det börja det låta riktigt bra, och du kommer ha roligt!
Det beror förstås på vad du har för ambitioner. Men steg fem i det här tipset är särskilt för dem som även vill våga sjunga för en publik. När du börjar känna dig nöjd, kan du spela in för att lyssna vad du kanske vill förbättra med din sång. Ibland kan man vara för kritisk, och tycka att man är dålig bara för att det inte låter exakt som när artisten du gillar sjunger. Men tänk vad trist om alla skulle låta likadant! Det är såklart viktigt att det rent tekniska sitter. Att du har rätt tonart, att du träffar tonerna,håller takten och att det låter rent. På Signa som jag som du märker verkligen gillar, har du även möjlighet att spela in ditt framträdande på mobiltelefonen ( ej i datorversionen). Du kan även välja att lägga upp din version under Uppträdande. Så enkelt kan du få en publik, och människor som gillar dig, eller ger feedback och kommentarer!