4 olika röstklanger- Mjuka rösten, Tal & Roprösten, Belting, Mellanrösten

Sjung med olika röstklanger så kan du sjunga snyggt i många genrer!

På Sångskolan lär vi ut de fyra röstklangerna:
  • Mjuka rösten
  • Tal & Roprösten
  • Belting
  • Mellanrösten
Lyssna på hur de låter!

Hur du skapar olika röstklanger

För att få det sound man vill ha som sångare och för att du ska kunna sjunga så att det låter bra i olika genrer, behöver du förstå hur du skapar olika sound – eller röstklanger. Du behöver träna in dessa inställningar i munhåla och struphuvud. Munhålan fungerar som en högtalare. Genom att forma munhålan på olika sätt så skapar du olika sound. Du kan skapa en mörk röstklang genom att ha en stor munhåla och en ljus röstklang genom att göra munhålan liten.

Genom olika röstklanger kan du lära dig behärska olika genrer

För att förenkla det hela kan man säja att det klassiska sångidealet är oftast går mer åt det mörka hållet, medan pop, rock,jazz och soul oftast går mot en ljusare röstklang. När det gäller de fyra röstklangerna: Mjuka rösten, Tal & Roprösten, Belting och Mellanrösten, så kan man säja att för att kunna sjunga till exempel i Belting så måste man ha en ljus röstklang. I de andra röstklangerna kan man sjunga både med ljus och mörk röstklang.

Vokalernas påverkan på klangfärgen

Vokalerna formar också munhålan på vissa sätt. Man kan dela in vokalerna i ljusa och mörka vokaler. Mörka vokaler: A (kan också färgas ljust) O, Å Y, U Ljusa vokaler: I, E, Ä, Ö, A (kan också färgas mörkt) Oftast brukar man som sångare ha antingen en relativt mörk röstklang eller en ljusare röstklang. För att få en flexibel dynamisk röst har man nytta av att både kunna sjunga med en ljus och en mörk klangfärg.

Lär dig sjunga med ljus och mörk röstklang

För att lära dig sjunga i olika röstklanger måste du som steg nr1 lära dig att sjunga med ljus respektive mörk röstklang. Skapa en mörk röstklang: Sjung en ton på vokalen O (som i engelskans NO). Känn hur munhålan formas. Den blir stor och du får en mörk röstklang. Gör klangen ännu mörkare genom att ha en gäspkänsla och höja mjuka gommen. Den här inställningen i munhålan skapar en mörk röstklang Skapa en ljus röstklang: Sjung på vokalen i. Känn efter hur munhålan formas. Känn efter var tungan ligger i munnen. Vill du göra en ännu ljusare röstklang, så le samtidigt när du sjunger tonen. Den här inställningen i munhålan skapar en ljus röstklang