10 vanligaste frågorna om sång: Nr 7 – Hur hittar man övningsmotivation?

1. Se till att öva på ett sätt som gör att du tycker det är roligt.

Många är bra på att sätta upp ambitiösa mål, men alla lever vi en tid där de flesta verkar lida av tidsbrist. Vi har våra ” att göra listor” och det viktigaste – oftast sånt som genererar inkomst eller handlar om barn och familj och andra behov, hamnar högst upp på listan, det vi ska göra för vår egen utvecklings skull, hamnar oftast längst ner. Om du övar på ett sätt som du inte tycker är roligt så tappar du troligen motivationen efter ett tag. Så för att du verkligen ska känna att sångstunden ger dig ny, extra energi, och inte bara blir ett av andra måsten, behöver du fråga dig själv vad du verkligen tycker är roligt när det gäller sången och utgå från det.  Sången brukar bli rolig när du både känner att du blir nöjd och stolt över din sång och när du lägger in din egen känsla och hängivelse i sången. Sångskolans standard tips är att alltid lägga minst 50% av din sångtid på att sjunga bara för att det är kul. Jobba en stund med sångteknik och sjung något sedan som du tycker är roligt och släpp tanken på om det är bra eller dåligt! Ju mer du sjunger desto bättre blir du.

2. Lär känna din röst – förstå vad du vill utveckla

De flesta som börjar sjunga vet bara att de ” vill bli bättre” Men för att kunna ta stora sångsteg framåt och för att bli sugen på att lära dig sångteknik behöver du förstå lite om din röst och hur du kan forma den på olika sätt. Unna dig tid då och då och titta på videorna i Sångskolan, du kan utnyttja tid på bussen eller slötid då du bara brukar se på TV. När du har förstått hur man gör för att tillexempel kunna sjunga med kraftfull snygg mellanröst, eller slippa höra skarven, blir du mer motiverad att prova övningarna som hör till sånglektionen. När du lär dig mer om rösten så förstår du vad dina favoritsångare gör, du kan analysera dem och förstå varför de är duktiga, vilken röstklang de använder till exempel – då blir det också lättare för dig att veta vilken sångteknik du behöver öva mer på för att utvecklas.

3. Härma andra sångare

Ett roligt sätt att öva är att härma sångare som du beundrar. Ta en favoritlåt, sök efter texten på nätet och skriv ut den. Om du märker att du inte har en chans att hänga med i tonhöjd, så ta en lättare låt. Det gör inget om det finns utmaningar i sången men den ska inte vara för svår. När du hjälpligt kan sjunga igenom låten tillsammans med originalet, då ska du bara sjunga en fras i taget – typ en mening. Lyssna på artisten. Stoppa musiken och härma. Försök härma röstklang, styrka, frasering, känsla och sjung så likt du kan. Härma flera gånger tills du blir någorlunda nöjd. Tänk på att det är först efter 10 gånger du skapar ett kroppsminne. Kom ihåg att använda stödet mer aktivt, om du inte riktigt kommer upp på tonerna. När du gått igenom hela låten fras för fras, försök hitta en karaoke bakgrund och sjung sången själv till bakgrunden. Lev dig in med hela kroppen. Mena vad du sjunger. Lägg in din egen känsla. Försök inte vara duktig elev utan låtsas att DU är artisten. Njut och ha kul, haka inte upp dig på felen.

4. Spela in dig själv

De flesta telefoner har inspelningsmöjligheter idag. Bli din egen coach och spela in dig själv när du sjunger  den sång du jobbat med till en bakgrund. Du kommer höra vilka partier i  sången som du behöver jobba mer med. Var noga med att vara lagom självkritisk när du lyssnar! Börja med att konstatera vad du tycker låter bra, så att du också stärker ditt självförtroende som ett bra sångresultat är så beroende av. Ta sedan ut de fraser som du vill göra bättre och gå tillbaka och härma ursprungsversionen igen. Sjung om och om igen tills du blir någorlunda nöjd. Du behöver bara bli ”good enough”, de riktigt duktiga har sjunget mycket mer än vad du har gjort. All utveckling tar sin tid.

5. Skaffa feedback

Det är svårt att ” lyfta sig själv i håret” eller att förstå vad som inte funkar eller veta om man är på rätt väg med sin sångutveckling. Feedback är oftast avgörande för din utveckling och för att du ska bli inspirerad och tycka att det är roligt. På Sångskolan får alla med halvårs abonnemang feedback. Du ingår i vår egen dolda FB-grupp och får  2 sånguppgifter varje månad – du kan samtala med någon på Sångskolan, skicka in en ljudfil och få feedback på den. Ofta har vi erbjudande med  helt kostnadsfri feedback. Att skicka in en ljudfil och sedan samtala om den med ett sångproffs är inte dyrt på Sångskolan. Läs mer genom att klicka på denna länk. Du kan också välja att kosta på en riktig sånglektion så du får möta en pedagog live eller via Skype. Det brukar vara väl investerade pengar. Här kan du läsa mer om Sångskolans sånglektioner – klicka på denna länk. Att gå en sångkurs då och då är också ett utmärkt sätt att få ny inspiration och feedback. Det finns mängder av sångkurser i hela landet. Och självklart ordnar även Sångskolan på nätet kurser. Läs mer här.