STÖDET BESTÅR AV FYRA OLIKA MUSKLER
Du har säkert hört : Sjung med magen, eller andas med magen, eller känn stödet i sidan, eller sjung med ryggen. Många vet inte exakt vad stödet är, men du har stor nytta av att förstå hur själva”motorn” till sången fungerar. Ju bättre du kan styra ditt stöd, desto bättre kommer du kunna sjunga. Stödmuskulaturen är en komplex muskulatur beståendes av fyra olika muskler. Det gör att du kan känna stödet på olika ställen i kroppen. Bäst är att lära känna alla fyra musklerna och lära dig styra dessa en i taget – även om de fungerar som en muskel. På så sätt stärker du ditt stöd och får bättre kontroll över rösten.
STÖDMUSKULATUREN BESTÅR AV:
• Nedre delen av magen, området runt naveln
• Midjan, ett muskelband som också innefattar solarplexus, man kan också känna det bakåt mot ryggen
• Ryggmuskulaturen, långt ner mot svanskotan, de muskler som kan tillta bäckenet framåt. Jag kallar denna rörelse för bäckentilt
• Ryggmuskulaturen, den del som hjälper till att bibehålla bröstkorgen vidgad. Ett område högt upp i ryggen mellan skulderbladen.
Varje konsonant tar tag i stödet och aktivera det. Fokusera på området runt naveln – som är den primära och viktigaste muskelgruppen som du ska börja träna.
ÖVNINGAR FÖR STÖDMUSKELN VID NAVELN:
1. Lägge en hand på din navel. Säj ett långt ZZZZZZ och bara känn hur det påverkar området vid naveln som en inåtgående rörelse.
Fortsätt att säja långa sega tonande konsonanter och om magen inte går inåt så mycket, så dra aktivt in magen.
2. Säj ett långt VVVVVVVVV
3. Säj ett långt JJJJJJJJJJ.
4. Fortsätt att gå igenom alla konsonanter och känn hur området vid naveln dras inåt. Låt de tonande konsonanterna Z, V och J vara ”lärare” så aktivera stödet lika mycket på de övriga konsonanterna som på de tonande.
ÖVNINGAR FÖR STÖDMUSKELN RUNT MIDJAN:
1. Sätt bägge händerna i midjan, precis där revbenen slutar och det blir mjukt, och ta ett hårt grepp som om du skulle försöka mäta ditt midjemått med hjälp av händerna. Säj ett långt ZZZZZZ och känn hur det påverkar området runt midjan som en utåtgående rörelse.
Fortsätt att säja långa sega tonande konsonanter och om muskelbandet inte går unåt så mycket, så tryck aktivt ut muskelbandet i midjan. Observera att en del människor känner inte denna muskelrörelse så tydligt som andra Pröva att trycka in händerna på olika ställen runt midjan, tillexempel på solarplexus, för att känna den utåtgående rörelsen
2. Säj ett långt VVVVVVVVV
3. Säj ett långt JJJJJJJJJJ.
4. Fortsätt att gå igenom alla konsonanter och känn hur området runt midjan går utåt. Låt de tonande konsonanterna Z, V och J vara ”lärare” så aktivera stödet lika mycket på de övriga konsonanterna som på de tonande.
När du tydligt kan känna de bägge rörelserna så kan du pröva att sätta en hand på solarplexus och en hand på naveln. När du säjer ett starkt tonande ZZZZ ska du alltså samtidigt känna en utåtgående rörelse vid solar plexus och en inåtgående rörelse vid naveln.
OM STÖDMUSKULATUREN I RYGGEN
Magen och midjan är de viktigaste områdena att först behärska.
Det finns mycket att tillägga om hur stödet fungerar men du kan förbättra ditt stöd bara genom att jobba med olika konsonanter. Bäst fungerar de ljudande konsonanterna Z, J och V. Säj ett långt ZZZZZZ och bara känn hur det på verkar, området vid naveln och området runt midjan. När du sjunger. Känn konsonanterna i magen – då får du med dig stödet – och du sjunger ännu bättre!
Den tredje och fjärde muskeln som är del av stödet hittar du i ryggen. Det är en muskel, men man använder två olika fokuspunkter i den här muskeln när man arbetar med stödet. Dels den så kallade höft-tilten ( pelvic- tilt på engelska) som är speciellt användbar när du vill sjunga starkt, högt upp i registret, och även muskeln mellan skulderbladen som hjälper dig bibehålla en vidgad bröstkorg för att kunna sjunga långa fraser. För att lära dig hitta ryggmuskulaturen och förstå hur du använder denna del av stödet så rekommenderar jag att du provar Sångskolans gratislektion – Allt om stödet.
Lycka till med din sång!
Eva Hillered – din sångcoach på nätet