10 vanligaste frågorna om sång: Nr 3 – Hur blir man en duktig sångare?

DET HÄR BEHÖVER DU FOKUSERA PÅ FÖR ATT BLI RIKTIGT BRA PÅ ATT SJUNGA:

TID 

STAKT UTTRYCK 

BRA SÅNGTEKNIK

STEG FÖR STEG 

FEEDBACK

BRA SJÄLVFÖRTROENDE

Tid

Sjung ofta och sjung mycket. Tiden är den mest avgörande faktorn om du vill kunna sjunga riktigt bra. Det har visat sig att framgångsrika sångare har lagt ner massor av tid på sin sång och sjungit mellan  10.000 – 50.000 timmar. Människor i världselit har oftast lagt ner 50.000 timmar på sin sång.Tänk på att varje stund du lägger ner på att sjunga för  dig närmre ditt mål – så sjung ofta och mycket. Det underbara är ju att det också är så roligt och att sången får dig att må bra!

 Hängivelse och starkt uttryck 

Förmågan att beröra  människor med din sång är avgörande för om du blir en riktigt bra sångare eller sångerska. Om du har hängivelse, det vill säga, om du kan sjunga på ett sätt som gör att du nästan glömmer dig själv och om du helt kan gå upp i sången när du sjunger – då kommer publiken bli hänförda. Att ha ett starkt, personligt uttryck som är grundat i dina egna känslor, är A och O. Om du tror 100% på det du sjunger och om du är ett med din känsla, då kommer en publik garanterat bli berörd. Det här gäller nästan oavsett vilken teknisk nivå du befinner dig på. Historien är full av kända artister som aldrig varit speciellt avancerade tekniskt och som aldrig tagit en enda sånglektion. Naturligtvis finns det gränser, du behöver kunna sjunga både rent och med rytmisk taiming, men din förmåga till inlevelse är avgörande. Detta är inget som vissa bara föds med, inlevelse är något man kan träna upp.

En bra sångteknik

Använd en tydlig, lättförståelig sångteknik, med effektiva övningar som verkligen ger resultat. Om du hittar en riktigt bra sångteknik innebär det att du kan fokusera på det du behöver förbättra, och då kan du korta ner det stora antalet timmar betydligt. Den gamla typen av sångteknik eller den traditionella klassiska sångtekniken är ofta väldigt diffus. Ett bevis för detta är Birgit Nilssons uttalande i sin bok om att hon under hela sin period som sångerska aldrig stötte på en enda pedagog som kunde förklara för henna vad stödet faktiskt är. Inom den klassiska sångtraditionen lär man också ut bara en viss röstklang som  syftar till att låta på ett visst sätt. Inlärningsmetoden bygger ofta på härmning av läraren som ofta använder ett bildspråk för att förklara hur det ska ”kännas” i kroppen. Bli medveten om vilka typer av genrer du vill sjunga. Vill du bara sjunga klassisk musik  så fungerar en klassisk sångteknik bra. Men vill du  kunna sjunga med styrka på höjden i genrerna pop, rock, soul, rap, visa, jazz så behöver du lära dig behärska fler röstklanger än de traditionella, huvudklang och bröstklang.

Steg för steg , medvetenhet och tålamod

Du behöver veta ditt mål och sedan bli medveten om vilka steg som krävs för att nå dit, och sen är det bara att ta steg för steg. Så länge du sjunger regelbundet, går du framåt. Tålamod är en egenskap som kommer krävas av dig ibland när du upplever att du står stilla. Så är det i varje läroprocess, vissa saker tar längre tid, men plötsligt lossnar det. Om du inte ger upp utan har tålamod kommer du definitivt komma närmre ditt mål, bara du fortsätter att öva och sjunga.

Feedback

Det är ofta svårt att bedöma sig själv. Du behöver någon form av feedback för att veta att du är på rätt väg. Feedback kan du skaffa dig på många olika sätt. Spela in de sånger du arbetar med – även övningar. Spela in flera gånger så kommer du märka att du att du successivt blir bättre och bättre under hela övningsprocessen. Att boka en sånglektion och be din sånglärare att få feedback är kanske ett av de vanligaste sättet att få feedback. Detta kan bli rätt kostsamt eftersom en sånglektion kostar mellan 450 – 1000 kr i timmen, men har du valt en bra pedagog och förbereder dig för vad du vill få ut av lektionen, kan detta vara en bra investering. Du kan också sjunga för vänner och familj och be dom tycka till , eller sjung på en öppen scen eller ordna en så kallad ”Houseconcert”. Var noga med att be om feedback bara från människor du litar på och som vill dig väl, och som har ett kunnande inom musik som du respekterar.

Bra självförtroende

Ett bra självförtroende, en övertygelse om att du har något att förmedla, och att du sjunger bra, att du vet att du kan kontrollera din sång, är förutsättningar för att du ska kunna bli riktigt bra på att sjunga. Tyvärr är det så att om vi inte förmår erkänna oss själva så är det troligt att en publik inte gör det heller. För att lyckas med din sång behöver du skaffa dig sätt att stärka ditt självförtroende och din positiva identitet som sångare eller sångerska.

PS: På sångskolan finns många kostnadsfria bloggar om hur man kan bygga upp ett bra självförtroende.

Lycka till med din sång!

Mvh

Eva Hillered